Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Δελτία Τύπου 2014

Επίσκεψη φοιτητών, του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστήμιου Πατρών

  Στις 16/12/2014, ο Φ.Δ./Λ.Μ.  υποδέχτηκε  με χαρά τους φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων  του Πανεπιστήμιου Πατρών. Η εκδρομή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Διατήρηση Βιοποικιλότητας» και «Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών» του Τμήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων φοιτητών και παρουσία της συνοδού κα. Βασιλικής Κατής,  Επίκ. Καθ. Διατήρησης και Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος.

1612201416122014b

  Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης (κ. Περγαντής) έκανε αρχικώς μία εισαγωγή στο έργο του Φορέα ως προς την ανάγκη διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, τις διαχειριστικές πρακτικές, τα προβλήματα και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης του κέντρου πληροφόρησης, με αναλυτική παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου.

  Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιελάμβανε επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα της Θολής, συνοδεία  των στελεχών του Φορέα (κ. Καρανίκα, κ. Παλαιός, κ. Κασβίκης), οι οποίοι  παρείχαν  την  τεχνική υποστήριξη τους (κυάλια, τηλεσκόπια)  στην ορνιθοπαρατήρηση της περιοχής, όπως επίσης ενημέρωσαν για την βιολογική αξία αυτών των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά. Οι φοιτητές με αρκετή διάθεση για μάθηση και έξοδο στο πεδίο, ήρθαν σε επαφή με τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής καθώς επίσης έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις μεθόδους βιοπαρακολούθησης και αναγνώρισης ειδών ορνιθοπανίδας.

  Ο Φ.Δ./Λ.Μ. προωθεί και υποστηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες  φοιτητών αλλά και  γενικότερα πολιτών ευαισθητοποιημένων στα θέματα περιβάλλοντος.

Συμμετοχή του Φ.Δ/Λ.Μ στo Εισαγωγικό Σεμινάριο με θέμα «Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: σχεδιάζω-υλοποιώ»

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στο Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δια Βίου Μάθησης με αντικείμενο τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο που έλαβε χώρα στις 05-06 Δεκεμβρίου 2014, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου, διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου-Θέρμου και απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.12122014a

  Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε στις δραστηριότητες πεδίου στον χώρο της Λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Οι δραστηριότητες οι οποίες τελέστηκαν περιελάμβαναν:

1) Αναγνώριση πεδίου και ενημέρωση για την Οικολογική και διαχειριστική κατάσταση της Ανατολικής Κλείσοβας από τον κ. Σελιμά Γιάννη, Σύμβουλο Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Φ.Δ./Λ.Μ.,

2) Επίσκεψη στο Διβάρι της Ανατολικής Κλείσοβας και ενημέρωση για τρόπο λειτουργίας του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και

3) Ενημέρωση για την ορνιθοπανίδα της Ανατολικής Κλείσοβας από τον κ. Κασβίκη Γιάννη, Περιβαλλοντολόγο M.Sc, μαζί με παρακολούθηση της μέσω τηλεσκόπιων.

Επιπλέον έγινε διεξαγωγή φυσικοχημικών μετρήσεων (αλατότητα, θερμοκρασία νερού και ύψος στήλης νερού) και σχετική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

12122014b

12122014c

 

 

    Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους συνεργασίες συντελούν στην πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρωγών στην περιβαλλοντική συνείδηση των μελλοντικών πολιτών του τόπου μας.

  Ως Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου και την κα. Γιαννακογεώργου Όλγα για την άψογη συνεργασία τους τόσο στην διοργάνωση όσο και στην τέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. 

Επίσκεψη του Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

DSC07449Tον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κύριος Σταύρος Μπένος μετά το πέρας των επισκέψεων του στο Δημο Αγρίνιου, Δήμο Μεσολογγίου καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας όπου είχε γόνιμες συζητήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το προτεινόμενο έργο «Για μια Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία» .

Στις συναντήσεις αυτές παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Φώτης Περγαντής θέτοντας την περιβαλλοντική διάσταση του εγχειρήματος με βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση των υδατικών πόρων του Εθνικού Πάρκου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μπένου στην έδρα του ΦΔ/ΛΜ ,ενημερώθηκαν τα στελέχη του Φορέα ενώ ο Πρόεδρος κ. Περγαντής και ο Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος κ . Σελιμάς ξενάγησαν τους εκπροσώπους του «Διαζώματος»  κυρία  Χαντζηνικολάου και τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Λαμπρινουδάκη στην έκθεση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης παρέχοντας το αντίστοιχο έντυπο ενημερωτικό υλικό για την σημασία του Εθνικού Πάρκου και τις  περιοχές του δικτύου Natura 2000.

H σύζευξη του περιβάλλοντος με τον πολιτισμό μπορεί να αποφέρει καινούργια εισοδήματα στους κατοίκους του Εθνικού Πάρκου μέσω εναλλακτικών τουριστικών ροών , να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και τελικά να προσφέρει μια νεα αφήγηση του τόπου για ένα Βιώσιμο Μέλλον.

Συνάντηση Εργασίας της Αναπτυξιακής Εταιρίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Ολυμπιακή Α.Ε» στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

IMG 2405-1Την Πέμπτη 20 /11/2014 επισκέφθηκε τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΠΔΕ «Ολυμπιακή Α.Ε» κ. Φωτόπουλος Τρύφωνας μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντινόπουλο Παναγιώτη και το διευθυντικό στέλεχος κ. Παναγιώτη Παρασκευόπουλο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους με τον Πρόεδρο του ΦΔ/ΛΜ κ. Περγαντή Φώτη και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης αναλύθηκαν οι προτεραιότητες του Φορέα και καθορίσθηκαν κοινοί στόχοι για την επόμενη προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης(Σ.Ε.Σ).

 Από την πλευρά της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΠΔΕ δηλώθηκε η πρόθεση συνεργασίας για την υλοποίηση έργων και δράσεων με την συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα τόσο για την επίτευξη της περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών Natura οσο και την προώθηση της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας συζητήθηκαν οι στόχοι και τα έργα του προγράμματος BIG για την «βελτίωση διακυβέρνησης, διαχείρισης και αειφορίας των αγροτικών και παράκτιων προστατευόμενων περιοχών στην υλοποίηση των προβλέψεων Natura 2000 σε Ελλάδα και Ιταλία» όπου συμμετέχει και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla