Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Συμμετοχή του Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων στην Ημερίδα για την ασθένεια του μεταγχρωματικού έλκους των πλατάνων

Στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ασθένεια του μεταγχρωματικού έλκους των πλατάνων συμμετείχε ο Φορέας Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων, με εκπροσώπους τον Πρόεδρο του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Φώτη Περγαντή , το Συντονιστή κ. Γιάννη Σελιμά και στελέχη του Φορέα. Η ημερίδα είχε ως θέμα την ασθένεια του μεταγχρωματικού έλκους που προκαλείται από το μύκητα Ceratosystis platani και απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της Δυτικής Ελλάδας. O πρόεδρος του Φορέα τοποθετήθηκε επί του θέματος καθώς η ασθένεια έχει εμφανιστεί και σε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 η διοίκηση και διαχείριση των οποίων αποτελεί αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης.

Με την παρουσία του τίμησε την ημερίδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας , Δημαράς Γεώργιος, μιλώντας για τη σημαντικότητα της εξάλειψης του προβλήματος. Το θέμα ανέλυσαν οι ειδικοί Παναγιώτης Τσοπέλας, Ρήγας Τσιακίρης, Γρηγόρης Βάρρας τονίζοντας τις κύριες αιτίες της διάδοσης της ασθένειας και προτείνοντας σημαντικές και δραστικές λύσεις. Η θανατηφόρος ασθένεια των πλατάνων διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό αποτελεί λόγο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των δημόσιων αρχών για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Γι αυτό συνοπτικά και σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της θα πρέπει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση δένδρων πλατάνου να απολυμαίνονται πριν τη χρήση τους αλλά και μετά, τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια να πλένονται με επιμέλεια και να απλυμαίνονται, μη χρησιμοποιείται καυσόξυλα από προσβεβλημένα δένδρα πλατάνου , γιατί μαζί με τα ξύλα μεταφέρετε το παθογόνο. Το ροκανίδι που παράγεται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δένδρα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια.

Όταν υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια ( νεκρά ή ημίξερα δένδρα πλατάνου) ειδοποίησε αμέσως της Δασική Υπηρεσία ή τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής. Κρατήστε την ασθένεια μακριά από την περιοχή μας.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla