Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Δελτία Τύπου 2017

Οι πολίτες αγκαλιάζουν τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Την Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ενημερωτική συνάντηση για τη στήριξη του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβαν ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών, καθώς και ο κ. Γιάννης Σελιμάς, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Στόχος του Προγράμματος είναι η διαμόρφωση μιας Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής που θα συνδέει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως είναι τα πέντε αρχαία της θέατρα (θέατρο Μακύνειας, Καλυδώνας, Ν. Πλευρώνας, Οινιαδών, Στράτου), με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον του νομού, την τοπική κοινωνία και την πρωτογενή παραγωγή.
Ο κ. Σελιμάς παρουσίασε την προτεινόμενη Διαδρομή στους συμμετέχοντες και στη συνέχεια ακολούθησε τηλεδιάσκεψη και ευρύς διάλογος με τον πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο. Ο κ. Μπένος τόνισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει η υλοποίηση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» για την Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή πλούσια σε περιβαλλοντικό – κυρίως υδάτινο – στοιχείο και πολιτιστικά μνημεία. Επίσης, καθώς οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν στη σύσταση κίνησης πολιτών για τη στήριξη και τη προώθηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ο πρόεδρος του Διαζώματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Πρεμιέρα της εθνογραφικής ταινίας "Alima" για τους παραδοσιακούς ψαράδες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Κοινοπραξίας για τη Φύση και τον Πολιτισμό, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Medina) εργάστηκε, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού τα τελευταία δύο χρόνια. Το επίκεντρο του έργου του ήταν οι παραδοσιακές τεχνικές αλιείας που ασκούνται στη λιμνοθάλασσα και συγκεκριμένα η πρακτική του διβαριού που χρησιμοποιεί μόνιμες παγίδες φραγής για να παγιδεύουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εποχικής ή οντογενετικής μετανάστευσης από και προς την ξηρά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα διβάρια τα οποία βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα, είναι φυσικά αγροκτήματα που εξακολουθούν να τα διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό, με βάση την παραδοσιακή γνώση, οκτώ τοπικοί αλιευτικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται στην ίδια θέση για περισσότερο από έναν αιώνα.  
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε μια εθνογραφική ταινία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών, το οποίο παρέχει μια σύγχρονη ανθρωπολογική ματιά στις διαδρομές των ψαράδων Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Το όνομα της ταινίας είναι "Alima", που είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι τοπικοί ψαράδες και σημαίνει "να πάτε για ψάρεμα στο διβάρι". Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest) και θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς ταινιών που θα προβάλλονται με θέμα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον». 
Η ταινία επικεντρώνεται στη μία από τις δέκα περιοχές Διβαριών στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το διβάρι του Κόμματος και αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της καθημερινής ζωής των ψαράδων, μέσα από την εργασία τους και τη σχέση τους με το ιδιαίτερο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας.
Η κινηματογράφηση διήρκησε πάνω από ένα χρόνο και προωθήθηκε από την εταιρεία Olympus με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ελπίζουμε ότι η ταινία όχι μόνο θα παρέχει ένα οπτικό ανθρωπολογικό ιστορικό της παραδοσιακής αλιείας στη λιμνοθάλασσα, αλλά θα αυξήσει επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και την πραγματικότητα της πρακτικής σε ένα διαφορετικό ακροατήριο.

Σκηνοθεσία Ταινίας: Λουκάς Κουμπούρης, Νικόλας Παπαδημητρίου. 30' (Ελλάδα)
Πρεμίερα: Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28, Αθήνα)
Ώρα προβολής: 19:15 μ.μ.
Σχετικοί Σύνδεσμοι:

*Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών  https://www.ethnofest.gr/el/

*Πρόγραμμα 8ου Φεστιβάλ https://www.ethnofest.gr/el/blog/τhe-8th-athens-ethnographic-film-festival-coming/

*teaser ταινίας 'Άλιμα"  https://vimeo.com/243634191

Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστατικές Τέχνες: STOP στα Μικροπλαστικά» του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

 

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2018 διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αίθουσα του Μουσείου Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό, ένα διαδραστικό σεμινάριο με θέμα το καίριο πρόβλημα των μικροπλαστικών στα θαλάσσιων οικοσυστήματα.
Μικροπλαστικά ονομάζονται τα πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών. Καθώς πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί τραυματίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία εξαιτίας του ότι μπερδεύουν τα μικροπλαστικά με την τροφή τους, αλλά και δεδομένου ότι τα ίδια είναι φορείς διάφορων τοξικών ουσιών, οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς και στον άνθρωπο, έχουν αρχίσει να προκαλούν σημαντικές ανησυχίες στους επιστήμονες.
Το σεμινάριο ήταν μια συνδιοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, του Πανεπιστημίου Πατρών και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η επιστημονική Επιτροπή απαρτιζόνταν από την κα Καραπαναγιώτη Χ., επικ. Καθηγ. του Τμήματος Χημείας, από την κα Γαλάνη Μ., PhD Ε.Ε.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος, καθώς και από την κα Κορδέλλα Σ., υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Γεωλογίας.

Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τις παραστατικές τέχνες (τέχνες που χρησιμοποιούν το σώμα, το πρόσωπο, τη φωνή ως μέσο έκφρασης) και παροτρύνθηκαν στην αξιοποίηση τους στην προσέγγιση περιβαλλοντικών θεμάτων για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών.
Εκπαιδευτικοί και από τις δυο σχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις ομιλίες και συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον στα βιωματικά εργαστήρια του σεμιναρίου.

Στο σεμινάριο από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης συμμετείχαν τα στελέχη του κ.κ Μαλβίνα Καρανίκα, Γιάννης Κασβίκης, Νίκος Παλαιός, Κέλυ Κουτσογιάννη και η Εθελόντρια κ. Ιωάννα Καραγεώργου, ενώ από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας ο Υπεύθυνος Σχολικων Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρένος Χριστοδουλίδης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ, Θοδωρής Τσιλίκας. Ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού δήλωσε « Η προσπάθεια του ΦΔ/ΛΜ να βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα μέρα τη μέρα πιάνει τόπο. Τον Φορέα Διαχείρισης επισκέπτονται ετήσια περι των 1500 μαθητών από όλη την χώρα γνωρίζοντας το υγροτοπικό οικοσύστημα της περιοχής μας και τις περιβαλλοντικές λειτουργίες του. Η εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών είναι μια σημαντική μας δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένους και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες»

Ενημερωτική επίσκεψη της Ευρωβουλευτού κ. Σοφίας Σακοράφα στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

H Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα με τους συνεργάτες της επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου την Πέμπτη 2/11/2017 και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Φώτη Περγαντή, τον Συντονιστή του ΦΔ/ΛΜ κ. Γιάννη Σελιμά καθώς και άλλα στελέχη του Φορέα  Διαχείρισης, Αντικείμενο της συνάντησης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ήταν η ενδελεχής ενημέρωση της σχετικά με την αδειοδότηση των εργοστασίων βιορευστών σε περιφερειακή περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και την προσφυγή της Επιτροπής Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών. Σε κλίμα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων,  ο προβληματισμός που διατύπωσε η κυρία Σακοράφα συμπυκνώνεται στο ερώτημα «πως γίνεται ενώ οι δημόσιες αρχές του τόπου προβληματίζονται ή είναι εναντίον μιας τέτοιας επένδυσης οι εργασίες κατασκευής της να συνεχίζονται κανονικά». Ο Πρόεδρος του ΦΔ/ΛΜ, αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της υπόθεσης και τόνισε την απουσία πληροφόρησης κατά την περίοδο των διαρκών τροποποιήσεων των Περιβαλλοντικών Όρων των εν λόγω μονάδων που ουσιαστικά άλλαξαν την πρώτη ύλη από αέριο σε βιορευστά.  Κατόπιν αναφέρθηκε στις ενέργειες του Φορέα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε  την ανωτέρω εξέλιξη και στην επιστολή που απεύθυνε στον Αναπληρωτή Υπουργό. Κατέληξε πως «ο Φορέας λειτούργησε άμεσα όποτε είχε πληροφόρηση και με πληρότητα εντός των αρμοδιοτήτων  και των δυνατοτήτων του και πάντως σίγουρα εντός των νόμων που διέπουν το περιβαλλοντικό δίκαιο και την γενικότερη νομοθεσία». Δήλωσε ότι το επόμενο βήμα του ΦΔ/ΛΜ θα είναι να απευθύνει νεότερη επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητώντας του να διασαφηνίσει  τον όρο «επανεξέταση  της υπόθεσης» που διατύπωσε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Τριανταφύλλου καθώς και τι ενέργειες έπραξε ο ίδιος μετά από προηγούμενη  επιστολή του Φορέα για το εν λόγω ζήτημα. Στο τέλος της συνάντησης η κ. Σακοράφα μαζί με στελέχη του ΦΔ/ΛΜ και πολίτες της Επιτροπής «Λιμνοθάλλαζα» απελευθέρωσαν ένα ξεφτέρι  με την ευχή του Προέδρου του ΦΔ αυτό να είναι το «ακόντιο» που θα πάει πιο μακριά από όλα τα άλλα.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla