«Πράσινη απασχόληση & επιχειρηματικότητα στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στον νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν- Περιφερειακή Ανάπτυξη & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» ήταν ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κ. Σελιμάς Γιάννης, Περιβαλλοντολόγος- M.Sc Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη, το Σάββατο στις 20 Νοεμβρίου 2021 .
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου και στην θεματική ενότητα «Αγροδιατροφικός Τομέας, Γεωργία & Περιβαλλοντική Διαχείριση» ο κύριος Σελιμάς ανέπτυξε το θέμα «πράσινη απασχόληση και επιχειρηματικότητα στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» με ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που δημιουργούν ενεργό ζήτηση και αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης.
Σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η αναφορά αφορούσε στην «Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» που σχεδίασε το σωματείο «Διαζωμα» με τον Σταύρο Μπένο και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, ως ένα ολιστικό προϊόν που μπορεί να έλξει τουριστικές ροές από το αεροδρόμιο του Ακτίου και να αποτελέσει μαζί με τον αγροδιατροφικο τομέα μια πηγή νέου πλούτου για τον νομό μας. Επίσης αναφέρθηκε στα «συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης υδατικών οικοσυστημάτων  της νοτιοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας» των οποίων τις μελέτες εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και χρηματοδοτεί την εφαρμογή τους το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία & Θάλασσα( ΕΠΑΛ). Αναμένεται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και ιχθυοκομικά το λιμνοθαλάσσιο οικοσύστημα. Στην συνέχεια παρουσίασε την ρεαλιστική δυνατότητα την πιστοποίησης προιόντων & υπηρεσιών στο Εθνικό Πάρκο τόσο λόγω της υιοθέτησης από τον ΕΛΓΟ του σήματος πιστοποίησης ΑGRO 9 για προϊόντα που παράγονται σε περιοχές NATURA οσο και λόγω το Δελτίων Άυλης Πολιτισμική Κληρονομιάς που έχει καταθέσει ο Φορέας Διαχείρισης για την παραδοσιακή αλιεία, και αναμένεται για τις αλυκές του Εθνικού Πάρκου, προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Τέλος έκλεισε το κεφάλαιο των δημοσίων επενδύσεων με αναφορές στα ιαματικά λουτρά και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού που συμβάλλουν θετικά και προσοδοφόρα στην πράσινη μετάβαση του νομού μας.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και από προγράμματα των αναπτυξιακών εταιρειών εντόπισε το ενδιαφέρον ιδιωτών επιχειρηματιών για την δημιουργία μουσείο υδροκίνησης στην λίμνη Τριχωνίδα, την κατασκευή ήπιων καταλυμάτων, την προώθηση του ράφτινγκ και  του kiteserf στις περιοχές του Ευήνου και του Διονίου αντίστοιχα καθώς και το μονοπατιτικού τουρισμού στην περιοχή του Παναιτωλικού όρους από ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με τους Δήμους. Ενω τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας υδάτινου πεδίου για την προώθηση υδροπλάνων μετά φυσικά την διαδικασία εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης καθώς και Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ένταξη των περιοχών Natura σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Έκλεισε την ομιλία του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα παράκτια οικοσυστήματα και τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής στο φαινόμενο επισημαίνοντας τις καταδίκες της Ελλάδας στα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών  και καταλήγοντας πως τα Natura είναι μια ευκαιρία κι όχι μια αγγαρεία για μια καινούργια ανάπτυξη που δεν θα συνεχίσει τα λάθη του παλαιού παραγωγικού μοντέλου που έφεραν την χώρα σε αδιέξοδα περιβαλλοντικά και οικονομικά.