Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Παναιτωλικό Όρος

 

Κατηγορία Τόπου: Βιότοπος NATURA          Κωδικός Τόπου: GR2310004
Συνολική Έκταση: 18542.03ha                    Χερσαία Έκταση: 18542.03ha 
Συνολική Περίμετρος: 98.8km
Μέγιστο Υψόμετρο: 1921.0 m                     Ελάχιστο Υψόμετρο: 557.0m

Από γεωλογική άποψη, η οροσειρά του Παναιτωλικού αποτελείται από ασβεστόλιθους και φλύσχες και η αψιδωτή κορυφογραμμή της αποτελεί τα φυσικά όρια μεταξύ των νομαρχιών της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Η παρουσία μικρών δυτικών, νοτιοδυτικών και νότιων εκτάσεων με σταδιακά κεκλιμένες πλαγιές, ανάλογα με το υψόμετρο, δίνει στην εξεταζόμενη περιοχή ειδικό ορεινό πολυποίκιλο ανάγλυφο (πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, εναλλασσόμενες υψηλές κορυφές και βαθιά φαράγγια, καθώς και παρουσία πολλών χειμάρρων). Ως αποτέλεσμα, η δασική βλάστηση υπάρχει στις πλαγιές όλων των εκθέσεων. Τα κυρίαρχα κωνοφόρα taxa των ορεινών δασών που καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές μεταξύ 700-1600m υψόμετρο είναι το Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica), ενώ τοπικά στις βορειότερα εκτεθειμένες πλαγιές Υβριδογενή ελάτη (Abies borisii-regis) παρατηρείται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης.

Οι υποβαθμισμένοι θαμνότοποι με αειθαλή, σκληροφυής βλάστηση κατανέμονται σε υψόμετρο από 600 έως 800μ, ως συνέπεια ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αρια (Quercus ilex),Πουρναριά (Q. coccifera) και Αγριόκεδρος (Juniperus oxycedrus) είναι τα κυρίαρχα είδη, ενώ στη δομή των φρυγανικών κοινοτήτων ποικίλλουν διάφορα είδη των γενών Κιστών (Cistus), Rosa και Ρίγανης (Origanum) κ.λπ. Τα πλατύφυλλα φυλλοβόλα δάση αποτελούνται από Χνοωειδή βελανιδιά (Quercus pubescens), Πλατύφυλλη βελανιδιά (Q. frainetto) και Δρυς η μακρολέπης (Q. ithaburensis subsp.) που απαντώνται στο εσωτερικό της βλάστησης των μακκίων ή στις μεταβατικές ζώνες ανάμεσα στην αειθαλής βλάστηση και τα κωνοφόρα δάση μέσα στη δομή των παραπάνω κοινοτήτων των ασβεστολιθικών γκρεμών της βλάστησης και των υπαίθριων βράχων, προσδίδουν ιδιαίτερη διάσταση στο τοπίο. Διάσπαρτοι πληθυσμοί Μαλόκεδρο (Juniperus foetidissima) εμφανίζονται κοντά στην κορυφογραμμή.

Ποιότητα και σημασία Η παρουσία των πλατύφυλλων φυλλοβόλων δασών με Πλατύφυλλη βελανιδιά (Quercus frainetto) και Χνοώδη βελανιδιά (Q. pubescens) σε συνδυασμό με τις μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από κωνοφόρα δάση με το Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) δίνουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία στα ορεινά οικοσυστήματα του Παναιτωλικού Όρους. Τα πλατύφυλλα φυλλοβόλα δάση, αν και μάλλον υποβαθμισμένα, αποτελούν ένα ιδιαίτερο οικολογικό συστατικό σε αυτό το βουνό, ειδικά καθώς η περιοχή τους μειώνεται συνεχώς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Anthyllis vulneraria subsp. bulgarica που έχει συμπεριληφθεί στα άλλα σημαντικά είδη με κίνητρο D, λόγω των διάσπαρτων πληθυσμών της στην εξεταζόμενη περιοχή και της εξάπλωσης της στη βαλκανική χερσόνησο (ενδημικό των Βαλκανίων).

 

Αξιόλογα Φυτά

Anthyllis vulneraria bulgarica
Asperula aristata thessala
Campanula albanica sancta
Campanula radicosa
Cerastium candidissimum
Dianthus biflorus
Erysimum cephalonicum
Sedum apoleipon
Trifolium parnassi
Trinia frigida

 Αξιόλογα Θηλαστικά

Canis lupus (Λύκος)
Felis silvestris morea (Αγριόγατος του Μωριά)
Martes foina (Κουνάβι)
Meles meles (Ασβός)
Mustela nivalis galinthias (Νυφίτσα)

 Αξιόλογα Αμφίβια / Ερπετά

Ablepharus kitaibelii fabichi (Αβλέφαρος)
Bombina variegata scabra (Κιτρινοβομβίνα)
Coluber gemonensis gemonensis
Coluber najadum dahlii (Σαΐτα του Νταλ)
Lacerta trilineata cariensis (Τρανόσαυρα της Ικαρίας)
Malpolon monspessulanus insignitus (Σαπίτης)
Podarcis muralis albanica (Αλβανική γουστέρα)
Vipera ammodytes meridionalis (Οχιά)

Αξιόλογα Ασπόνδυλα

Parnassius apollo (Παρνάσσιος ο Απόλλων)

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla