«Συνάντηση Εργασίας για το Μέλλον των Γυπών στα Βαλκάνια : Δόμηση ενός Δικτύου για την Αξιοποίηση των Όποιων Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης των Απειλών τους»


Διεθνής Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία στο Μεσολλόγι από 07 - 09/12/2018 όπου κλήθηκαν και συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες χωρών των Βαλκανίων οι οποίοι έχουν ασχοληθεί μακροχρόνια με την μελέτη, έρευνα, διαχείριση και προστασία των διαφόρων ειδών γυπών και ως εκ τούτου διαθέτουν την εξαιρετικά πολύτιμη και απαραίτητη επιστημονική εμπειρία στο θέμα ώστε:
Πρώτον να παρουσιάσουν την κατάσταση αυτών των ειδών στις χώρες τους και άρα με την ανταλλαγή των πλέον πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων να υπάρξει μία αποτίμηση για όλη τη Βαλκανική.
Δεύτερον να διαφωτίσουν και να ενημερώσουν για πρακτικές και δράσεις που έχουν μακροχρόνια εφαρμόσει με επιτυχία για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που επιδέχονται αυτά τα υψίστης οικολογικής σημασίας είδη, και
Τρίτον για να συζητηθεί το πως μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να  συνεργαστούν μέσω ενός δικτύου για να προωθηθεί συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα η διατήρηση αυτών των άμεσα απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών για τα οποία η περιοχή του Μεσολογγίου - Ακαρνανικών αποτελεί μία από τις 7 κρισιμότερες περιοχές επιβίωσής τους σε ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο.

Συμμετείχαν 50 ειδικοί επιστήμονες περιλαμβανομένων όλων των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων καθώς και εκπροσώπων άλλων Φορέων Διαχείρισης (Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, Αμβρακικού Κόλπου - Λευκάδας), περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, WWF-Ελλάς, ANIMA, Vulture Conservation Foundation, Grifon – Birds of Prey Conservation Society Serbian Bird of Prey Society, Green Balkans, Fund for wild Flora and Fauna in Bulgaria,Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου, Κυνηγετικός σύλλογος Μεσολογγίου), σχετικών αρχών της Διοίκησης [(Δασαρχεία Μεσολογγίου, Αριδαίας, Σταυρούπολης Ξάνθης και Σουφλίου), ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας Κύπρου] καθώς και Ερευνητικών Ινστιτούτων (Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) και Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων με υπεύθυνους συντονιστές τους Γιάννη Κασβίκη και Μαλβίνα Καρανίκα η οποία σήκωσε και το βάρος της όλης προετοιμασίας. Στη διοργάνωση συνεισέφερε και το Δασαρχείο Μεσολογγίου με στελέχη του. Η έμπνευση και η ουσιαστική διάρθρωση της διοργάνωσης ανήκει στον Δρα Ρήγα Τσιακίρη (δασολόγο - περιβαλλοντολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιου Δημαρά) ο οποίος συνεισέφερε και εμπράκτως σε πάρα πολλές πτυχές της.

Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και την τρίτη ημέρα διεξήχθη απελευθέρωση δύο όρνιων στον Αράκυνθο τα οποία βρέθηκαν πριν ένα έτος ελαφριά δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή, περιθάλφθηκαν και φιλοξενήθηκαν αρχικά στο κέντρο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και αργότερα από τον Φορέα μας σε ειδικό κλωβό επανένταξης του οποίου την εποπτεία είχε ο φύλακας του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. Παλαιός Νίκος. Την απελευθέρωση παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες ειδικοί επιστήμονες καθώς και εκδρομείς της οργάνωσης περίθαλψης αγρίων ζώων «ΑΝΙΜΑ». Στο ένα όρνιο τοποθετήθηκε και δορυφορικός πομπός παρακολούθησης, όπως αντίστοιχα είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία παλαιότερα και με τον «Αλέξη», το άλλο όρνιο που απελευθερώθηκε εδώ και βρίσκεται φέτος και πάλι στην περιοχή της Υεμένης.

Ο Φορέας μας απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους παρακάτω:
Στη Δημοτική Αρχή που διέθεσε την πολύ λειτουργική αίθουσα του Δημαρχείου για τις εργασίες. Ιδιαίτερα στον κύριο Δήμαρχο και Αντιπρόεδρο του Φορέα μας  κύριο Νίκο Καραπάνο ο οποίος και χαιρέτησε στην έναρξή της.
Στο Πράσινο Ταμείο που χρηματοδότησε τη συνάντηση.
Στον Δασάρχη Μεσολογγίου κύριο Γιώργο Φούντα και τους συνεργάτες του που συνέδραμαν με ποικίλους τρόπους στη διοργάνωση.
Στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου για τις αίθουσες που διέθεσε για τις συναντήσεις των ομάδων εργασίας που δούλεψαν το Σάββατο το απόγευμα.
Στον κύριο Ράμμο, ιδιοκτήτη του λατομείου «Ήφαιστος» όπου εδώ και μήνες φιλοξενείται ο Κλωβός Επανένταξης των όρνιων που απελευθερώθηκαν την Κυριακή το πρωί.

Φωτογραφική Κάλυψη Εκδήλωσης: www.sgioldasis.com