Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με τους Νέους για την Πράσινη Μετάβαση

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποίησε μαζί με τους προσκόπους Αγρινίου την Κυριακή 9 Ιουνίου μία κοινή δράση για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος που κάθε χρόνο τιμάτε στις 5 Ιούνη. Βρέθηκαν στάδιο του Αγρινίου και όλα τα τμήματα Λυκόπουλα Πρόσκοποι Ανιχνευτές αλλά και γονείς των παιδιών μαζί με τους βαθμοφόρους τους έπαιξαν παιχνίδια αλλά και ενημερώθηκαν για την πανίδα του τόπου μας τους υγροβιότοπους της πατρίδας μας και τις πρώτες βοήθειες για τα άγρια ζώα και πτηνά που είναι υπό εξαφάνιση. Ήταν μια όμορφη εμπειρία γεμάτη γνώσεις, η οποία έδωσε στους προσκόπους το ερέθισμα ώστε να ανανεώσουν το ραντεβού τους με τον Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. στο σύντομο μέλλον.

Την Τετάρτη 12/06/2019 Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς οργάνωσαν εθελοντικό καθαρισμό στην παραλία της Σταμνάς η οποία βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Η δράση έλαβε μέρος στα πλαίσια της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1995, ενώνοντας όλη τη χώρα σε μια τεράστια κοινή δράση. Για δύο μήνες απ’άκρη σ’άκρη της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι γίνονται κομμάτι της πιο μαχητικής «αλυσίδας» ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση και τον εφησυχασμό.Φέτος, παράλληλα με τους καθαρισμούς, η δράση έχει σαν σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων όντας ευαισθητοποιημένος το καίριο πρόβλημα των μικροπλαστικών στα θαλάσσιων οικοσυστήματα, το 2018 είχε συνδιοργανώσει με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σεμινάριο με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστατικές Τέχνες: STOP στα Μικροπλαστικά», απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς του νομού. Μικροπλαστικά ονομάζονται τα πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών. Καθώς πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί τραυματίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία εξαιτίας του ότι μπερδεύουν τα μικροπλαστικά με την τροφή τους, αλλά και δεδομένου ότι τα ίδια είναι φορείς διάφορων τοξικών ουσιών, οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς και στον άνθρωπο, έχουν αρχίσει να προκαλούν σημαντικές ανησυχίες στους επιστήμονες. Ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο θα ήθελε να ευχαριστήσει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τα γάντια, τις σακούλες απορριμμάτων και για το και έντυπο ενημερωτικό υλικό που μας απέστειλε για τον καθαρισμό καθώς και τους μικρούς μας φίλους από το Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς που με μεγάλη προθυμία και ευαισθησία συμμετείχαν ενεργά στον εθελοντικό καθαρισμό κατανοώντας την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των ακτών καθαρών.
Στο σημείο αυτό ο Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. θα ήθελε να επισημάνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 περισσότερα από 1250 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο Αιτωλικό, ενώ αριθμός των συμμετοχών σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο Φορέας ξεπέρασε τα 950 άτομα. Μαθητές σχολείων τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι πρόσκοποι Αγρινίου και οι στρατιωτικοί του στρατοπέδου της Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, τα προστατευτέα αντικείμενα της περιοχής αλλά και τις αρμοδιότητες και το έργο του Φορέα Διαχείρισης τόσο στο Εθνικό Πάρκο όσο και στις νέες περιοχές δικαιοδοσίας του

Συνεχίζοντας το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων απευθύνει κάλεσμα σε όσους πολίτες επιθυμούν είτε μεμονωμένα είτε μέσω συλλόγων και κοινωνικών ομάδων, να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Αιτωλικό, να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Φορέα στο τηλέφωνο 2632055094 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.