Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

5 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΑΓΡΙΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ»

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάστηκε στις 5 Ιουνίου 2016, είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής. Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων προερχόμενων από είδη άγρια ζωής καταστρέφει την πολύτιμη βιοποικιλότητας της Γης, στερώντας μας από τη φυσική μας κληρονομιά και οδηγώντας στο χείλος της εξαφάνισης ολόκληρα είδη. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων επίσης υπονομεύουν οικονομίες και οικοσυστήματα, τροφοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο. Τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου - συμπεριλαμβανομένων ισχυρών πολιτικών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης και επενδύσεων τόσο για τη διατήρηση των κοινοτήτων όσο και για την επιβολή των νόμων - έχουν σημειώσει μερικές μεγάλες επιτυχίες. Ωστόσο, πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί  ειδική και διαρκής προσπάθεια από κάθε έναν από εμάςώστε να αντιστραφεί η κατάσταση.

Τι μπορούμε να  κάνουμε; Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν την ζημιά που κάνουν οι παράνομες αυτές επιχειρηματικές δράσεις τόσο στο περιβάλλον όσο ως προς την επιβίωση μας, την ευημερία των κοινωνιών μας και την ασφάλειά μας. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε η ζήτηση για παράνομα προϊόντα προερχόμενα από είδη άγριας ζωής να πάψει. Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση του κόσμου ωθεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εισαγάγουν και να επιβάλουν αυστηρότερους νόμους για την καταπολέμηση εκείνων που εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τους παραβούν.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος –Αγρίεψε για την άγρια ζωή- μας ενθαρρύνει να γιορτάσουμε για  όλα εκείνα τα είδη που απειλούνται και να αναλάβουμε δράσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η άγρια ζωή και για τις μελλοντικές γενιές. Οι δράσεις αυτές μπορεί να είναι για τα ζώα ή τα φυτά που απειλούνται τοπικά στην περιοχή μας, καθώς και σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, δυστυχώς πολλές τοπικές εξαφανίσεις τελικά θα προστεθούν σε μια παγκόσμια εξαφάνιση!

Όποιος κι αν είσαι και όπου κι αν ζεις, δείξε μηδενική ανοχή για το παράνομο εμπόριο ειδών άγριας ζωής με λόγια και πράξεις, κάνε τη διαφορά!

Στο πλαίσιο της φετινής  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου διοργάνωσε εντός της εβδομάδας μια σειρά δράσεων με ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, δακτυλίωση πελαργών στην προστατευόμενη περιοχή  καθώς και συναντήσεις για την προώθηση του εγχειρήματος της δημιουργίας μιας «επώνυμης πολιτιστικής &  περιβαλλοντικής διαδρομής στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού»

Αναλυτικά, με επιτυχία δακτυλιώθηκαν την 01/06, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 6 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε 2 φωλιές των προστατευόμενων περιοχών (Νεοχώρι) του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μαζί με τα στελέχη του (κ. Κασβίκης – Υπεύθυνος του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης & Εφαρμογών Διαχείρισης , κ. Παλαιός - Επόπτης & Φύλακας του Φορέα) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κ. Εύας Stets (μέλος του Ελληνικού κέντρου Δακτυλίωσης & μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού) προκειμένου να συνεργαστεί και να υλοποιηθεί συνολικά η σχετική δράση. Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και ξανατοποθετούνταν αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 - 15 λεπτά (αναλόγως του πλήθους των νεοσσών) και οι γονείς ξαναεπιστρέφαν αμέσως

Για την επίτευξη του ως άνω σκοπού ήταν απαραίτητη η συμμετοχή και της υπόλοιπης ομάδας: Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου – ΙΒΑ Caretaker Ε.Ο.Ε (κ. Νούλας), κ. Μαμάσης (Περιβαλλοντολόγος), Εθελοντές – ΙBA Caretaker (κ. Πατερέκας, κ. Ματζουράτου, κ. Κουτσαύτης) οι οποίοι και βοήθησαν τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή και υλοποίηση της όλης δράσης. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραληφθεί η αναγκαία υποστήριξη της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου με την παροχή τεχνικού προσωπικού αλλά και του Δήμου Μεσολογγίου με την παροχή σχετικού καλαθοφόρου.

Τα στελέχη του ΦΔ/ΛΜ κ. Μαλβίνα Καρανίκα, Γεωλόγος- Υπεύθυνη Δημοσιότητας, Πληροφόρησης & Εκπαίδευσης καθώς και Κέλυ Κουτσογιάννη, Επόπτης –Φύλακας , πραγματοποίησαν  δυο ενημερωτικές επισκέψεις στο 2ο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού την Δευτέρα 23/05/2016 και την Τρίτη 31/06/2016.

Α)Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας & Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Οι μαθητές της πρώτης- δευτέρας και τρίτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού παρακολούθησαν την Δευτέρα 23/05/2016 παρουσίαση ενημέρωσης για  την θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta καθώς και αποσπάσματα από 2 βίντεο, του Αρχέλων και του Pro-Act.  Οι μαθητές της τετάρτης- πέμπτης και έκτης δημοτικού παρακολούθησαν παρουσίαση ενημέρωσης για την έννοια και σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας τόσο παγκοσμίως όσο και στο Εθνικό Πάρκο ιδιαίτερα. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων μοιράστηκαν τα φυλλάδια του Φορέα καθώς και  υλικό ζωγραφικής και παιχνίδια  με θέματα  την χελώνα, τα πουλιά και το Εθνικό Πάρκο, με τα οποία οι μαθητές απασχολήθηκαν δημιουργικά στις τάξεις τους την ίδια και τις επόμενες ημέρες.

Β)Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την Τρίτη 31/06/2016 οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού ενημερώθηκαν αρχικά  για το περιβάλλον και την προστασία του  με παρουσίαση και προβολή παραδειγμάτων από το Εθνικό Πάρκο, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση φυσικού – δομημένου περιβάλλοντος και στις εύθραυστες ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στο ευρύ αυτό σύστημα.

Ακολούθησε η προβολή ενός  βίντεο με οδηγίες για κατανάλωση αγαθών με γνώμονα πάντα την αειφορία, ενώ στην συνέχεια   με αφορμή το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2016 «Αγρίεψε για την άγρια ζωή»  έγινε παρουσίαση ενημέρωσης  για  τις θαλάσσιες χελώνες και ιδιαίτερα την θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta η οποία απαντάται στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου –Αιτωλικού. Πρόκειται για  ένα είδος άγριας ζωής το οποίο απειλείται με εξαφάνιση  και ένας από τους λόγους είναι ότι  οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις χελώνες για τροφή ή για να φτιάχνουν διάφορα αντικείμενα. Π.χ. από το καβούκι της χελώνας Caretta-Caretta φτιάχνουν χτένες, βούρτσες, σκελετούς γυαλιών, κουμπιά, ακόμη και κοσμήματα, ενώ πολλοί τις σκοτώνουν για να τις ταριχέψουν και να τις κρεμάσουν στον τοίχο ως διακοσμητικές. Στους μαθητές μοιράστηκαν φυλλάδια του Φορέα και υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ζωγραφιές και παιχνίδια) ενώ η επίσκεψη μας έκλεισε με την κλήρωση 2 Λευκωμάτων για τα Πουλιά του Φ.Δ./Λ.Μ.

Κοντά στους μικρούς μας φίλους, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος επισκέφθηκε την Δευτέρα, στις 06/06/2016, το 9 νηπιαγωγείο Αγρινίου όπου ο κ. Κασβίκης Γιάννης ( Περιβαλλοντολόγος M.Sc.) παρουσίασε στους μικρούς μας φίλους τα πουλιά των προστατευόμενων μας περιοχών καθώς επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού όπου υπήρχε ιδιαίτερος ενθουσιασμός. Ολοκληρώνοντας, οι μικροί μας μαθητές ζωγράφισαν διάφορα είδη πανίδας από σχετικό υλικό που μοιράστηκε και στο τέλος χάρισαν στον Φορέα Διαχείρισης μια ιδιαίτερη ζωγραφιά αγάπης και προστασίας για το περιβάλλον. Ευχαριστούμε την Προϊστάμενη κ. Χεινοπώρου για την πρόσκλησή της και ευελπιστούμε σε μελλοντική συνεργασίας καθώς τα παιδιά είναι οι πολίτες του μέλλοντος.

Τέλος ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Γιάννης Σελιμάς παρευρέθηκε σε εκδήλωση του « Διαζώματος» στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα « Γνωριμία με το Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνος» που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου στο πλαίσιο προώθησης της συντήρησης των αρχαίων θεάτρων της περιοχής μας οσο και της χάραξης μιας «επώνυμης πολιτιστικής & περιβαλλοντικής διαδρομής στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας». Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος ενώ βασικοί ομιλητές ήταν η κ. Ολυμπία Βικάτου. Δρ Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας με θέμα «Το θέατρο της Καλυδώνος» και ο κ. Νίκος Χατζιδάκης, Αρχιτέκτων-Μηχανικός με θέμα «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος».

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Φώτης Περγαντής δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «Σε μια εποχή ηθικής και οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια καθημερινή μάχη, κι αυτή την μάχη οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί τόσο για αειφορία των φυσικών συστημάτων όσο και για την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών γενεών».

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla