Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Πρεμιέρα της εθνογραφικής ταινίας "Alima" για τους παραδοσιακούς ψαράδες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Κοινοπραξίας για τη Φύση και τον Πολιτισμό, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Medina) εργάστηκε, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού τα τελευταία δύο χρόνια. Το επίκεντρο του έργου του ήταν οι παραδοσιακές τεχνικές αλιείας που ασκούνται στη λιμνοθάλασσα και συγκεκριμένα η πρακτική του διβαριού που χρησιμοποιεί μόνιμες παγίδες φραγής για να παγιδεύουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εποχικής ή οντογενετικής μετανάστευσης από και προς την ξηρά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα διβάρια τα οποία βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα, είναι φυσικά αγροκτήματα που εξακολουθούν να τα διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό, με βάση την παραδοσιακή γνώση, οκτώ τοπικοί αλιευτικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται στην ίδια θέση για περισσότερο από έναν αιώνα.  
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε μια εθνογραφική ταινία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών, το οποίο παρέχει μια σύγχρονη ανθρωπολογική ματιά στις διαδρομές των ψαράδων Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Το όνομα της ταινίας είναι "Alima", που είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι τοπικοί ψαράδες και σημαίνει "να πάτε για ψάρεμα στο διβάρι". Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest) και θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς ταινιών που θα προβάλλονται με θέμα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον». 
Η ταινία επικεντρώνεται στη μία από τις δέκα περιοχές Διβαριών στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το διβάρι του Κόμματος και αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της καθημερινής ζωής των ψαράδων, μέσα από την εργασία τους και τη σχέση τους με το ιδιαίτερο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας.
Η κινηματογράφηση διήρκησε πάνω από ένα χρόνο και προωθήθηκε από την εταιρεία Olympus με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ελπίζουμε ότι η ταινία όχι μόνο θα παρέχει ένα οπτικό ανθρωπολογικό ιστορικό της παραδοσιακής αλιείας στη λιμνοθάλασσα, αλλά θα αυξήσει επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και την πραγματικότητα της πρακτικής σε ένα διαφορετικό ακροατήριο.

Σκηνοθεσία Ταινίας: Λουκάς Κουμπούρης, Νικόλας Παπαδημητρίου. 30' (Ελλάδα)
Πρεμίερα: Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28, Αθήνα)
Ώρα προβολής: 19:15 μ.μ.
Σχετικοί Σύνδεσμοι:

*Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών  https://www.ethnofest.gr/el/

*Πρόγραμμα 8ου Φεστιβάλ https://www.ethnofest.gr/el/blog/τhe-8th-athens-ethnographic-film-festival-coming/

*teaser ταινίας 'Άλιμα"  https://vimeo.com/243634191

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla