Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Επανεύρεση στο Βανιάνο Ξάνθης πελαργού δακτυλιωμένου στο Μεσολόγγι

Ευχάριστη έκπληξη! Στις επανευρέσεις του Ιουλίου με ομάδες πελαργών μη αναπαραγόμενων, είχαμε μια όμορφη έκπληξη με την πρώτη (!) αναγνώριση του πελαργού από το Μεσολόγγι που διαβάστηκε σε ομάδα μη αναπαραγόμενων πελαργών.
Ο πελαργός παρατηρήθηκε από την Σάσα Μιχαηλίδου στις 11 Ιουλίου 2018 στα φώτα της Εγνατίας Οδού, κοντά στο Βανιάνο Ξάνθης. Το δακτυλίδι του ήταν λερωμένο αλλά με την επεξεργασία φωτογραφιών ο αριθμός αναγνωρίστε χωρίς αμφιβολία. Έτσι μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε και την καταγωγή του πελαργού.
Η μητρική φωλιά του πελαργού είναι στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου και εκεί δακτυλιώθηκε από μένα στις 16 Ιουνίου 2017 σε φωλιά των 2 (πολύ μικρών) νεοσσών (ήταν μεγαλύτερος από τον δεύτερο αλλά και πάλι πολύ μικρός ήταν – το βάρος του ήταν μόλις 0,98kg). Η δακτυλίωση έγινε με την στήριξη του Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με τους κ.κ Κασβίκη Ιωάννη και Νικόλαο Παλαιό. Σημαντική βοήθεια σε όλη την δράση προσέφεραν εθελοντικά οι κ.κ: Νικόλαος Νούλας, Διονύσης Μαμάσης, Γιώτα Μαντζουράτου και Ελίνα Γκανάτσιου.
Λόγω της ηλικίας του πελαργού είμαστε σίγουροι, ότι ήταν σε ομάδα μη αναπαραγώμενων πελαργών – είναι μικρός ακόμα για να φωλιάσει. Έτσι δεν είναι «περίεργο», ότι ένας πελαργός από το Μεσολόγγι ήταν το Ιούλιο κοντά στην Ξάνθη (όπως ξέρουμε – οι ομάδες αυτές μπορούν να «τριγυρνούν» σε πολλά μέρη και μέσα σε αυτές υπάρχουν πελαργοί από διάφορες περιοχές).
Ευχόμαστε όταν ωριμάσει και θα φτάσει στην ηλικία αναπαραγωγής να γυρίσει στο Μεσολόγγι και να κάνει μια όμορφη οικογένεια!
Πολλά συγχαρητήρια Σάσα Μιχαηλίδου! Με ζωντανούς πελαργούς από το Μεσολόγγι είχαμε μέχρι τώρα μόνο μια επανεύρεση. Ήταν τότε στην πρώτη τους μετανάστευση, το 2015 με αναγνώριση στην Μύκονο από την Μαρία Αμπατζόγλου. Η αναγνώριση σε ομάδα μη αναπαραγόμενων πελαργών, πελαργού από το Μεσολόγγι είναι πρώτη και μας δίνει ελπίδες να υπάρχουν και άλλες και εύχομαι και σε φωλιές!

Ανάρτηση της κυρίας Εύας Στετς (συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης) στην oμάδα στο facebook: Every Stork in Greece

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla