Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

«Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών»

Δελτίο Τύπου της  Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ)
Ας γίνουμε όλοι “Φύλακες της Φύσης”


Η Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ) με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών». Με την πρωτοβουλία αυτή επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ενδιαφερθούν δυναμικά για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας, όπως τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Natura. Η ενεργοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και των περιηγητών φύσης καθώς και των περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, είναι ένα απαραίτητο βήμα για να κάνουμε την προστασία της φύσης υπόθεση όλων μας.
Μια πιλοτική εφαρμογή της προσπάθειας αυτής ξεκινά άμεσα στηνΑιτωλοακαρνανία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων (www.fdlmes.gr), για το μεγάλο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και μεγάλων αντικειμένων σε ευαίσθητες περιοχές του Εθνικού Πάρκου αλλά και της περιοχής Natura στην οποία εντάσσεται η Λίμνη Τριχωνίδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλες της οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά, να μας βοηθήσουν να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των προστατευόμενων περιοχών απειλώντας σημαντικά οικοσυστήματα,αλλά αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα του τουρισμού, ιδιαίτερα του οικοτουρισμού.
Ζητάμε από τους πολίτες και τις οργανώσεις να γίνουν μαζί μας «Φύλακες της Φύσης» και να μας στείλουν φωτογραφίες και περιγραφές για ανεξέλεγκτες αποθέσεις απορριμμάτων, μεγάλων αντικειμένων και μπάζων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και στην περιοχή της Λίμνης Τριχωνίδας, ώστε να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος και να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση γι’ αυτό. Για άμεση ανταπόκριση, ανεβάστε σχόλια και φωτογραφίες στον σύνδεσμο Facebookl
Σύντομα θα είναι στη διάθεση όλων μια εξειδικευμένη πλατφόρμα διαβούλευσης για την συγκέντρωσης κειμένων και οπτικού υλικού, ώστε να συστηματοποιήσουμε την προσπάθεια μας. Θα ακολουθήσουν ένα πανελλήνιο Συνέδριο και η Έκδοση ενός Οδηγού συμμετοχής των πολιτών σε διαβουλεύσεις που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης.

Τι σκοπεύουμε να πετύχουμε:
Με τη δική σας ενεργό συμμετοχή, σκοπεύουμε να δημοσιοποιήσουμε μία από τις καίριες και βασικές απειλές στις προστατευόμενες περιοχές της φύσης, να ενεργοποιήσουμε την διαβούλευση με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς που φέρουν ευθύνη για το θέμα, να ενημερώσουμε την κεντρική διοίκηση και να κινητοποιήσουμε σε πανελλαδική κλίμακα κατοίκους και οργανώσεις για να αναλάβουν ενεργή δράση. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ή να προσφέρετε εθελοντικά σε αυτή την πρωτοβουλία ή εάν θέλετε να προτείνετε μια παρόμοια πρωτοβουλία, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού στο www.greekecotourism.org ή στο FaceBook.
Το έργο «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού (ΕΛ.ΕΤ.ΟΙΚ.). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla