Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day). σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας κρίνεται απαραίτητη  καθώς χρειάζεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ατομική ή συλλογική για την αποκατάσταση των οικοτόπων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και προστασία  των φυτικών όσο και των ζωικών  ειδών που απαντώνται σε αυτούς.
Συμμετέχοντας για ακόμα μια χρονιά στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης για την ύπαρξη φωλιών  θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία του Λούρου. Η ευαισθητοποίηση για ένα απειλούμενο σε διεθνές επίπεδο είδος συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στη προστασία του είδους αλλά και στην προστασία και αποκατάσταση του τρωτού αμμοθινικού οικοσυστήματος της παραλίας ωοτοκίας του.

Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων επισκέφτηκαν την παραλία του Λούρου και τις πλατείες των χωριών Κατοχής και Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας όπου και μοίρασαν δωρεάν το ενημερωτικό φυλλάδιο του Φορέα Διαχείρισης με τίτλο «SOS – Θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta – Πως μπορώ να βοηθήσω!». Η θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού καθώς και η αμμολουρίδα του Λούρου αποτελούν βασικό βιότοπο τροφοληψίας και αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  και η  υποβάθμιση του ενδιαιτήματος της αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας; όσο και για το ίδιο το οικοσύστημα.
Η ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τους κινδύνους για τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως η υποβάθμιση της τοπικής βλάστησης και η παράνομη κίνηση τροχοφόρων οχημάτων εντός των αμμοθινών της παραλίας του Λούρου, κρίνεται επιτακτικής ανάγκης. Καθημερινές δράσεις όπως η μη απόρριψη πλαστικών σακούλων ή νάιλον στη θάλασσα, η μείωση της χρήσης πλαστικών και η αποφυγή της μετακίνησης με οχήματα στην άμμο μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στα πλαίσια του θέματος του φετινού εορτασμού και καθώς κάθε δράση προστασίας απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων  αποστέλλει κάλεσμα  εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις του Φορέα για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των οικοτόπων στις περιοχές ευθύνης του και των απειλούμενων ειδών που διαβιώνουν σε αυτούς. Για περισσότερες πληροφορίες και για την Αίτηση Εθελοντή, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη για τον εθελοντισμό κα Καρανίκα Μαλβίνα στο τηλέφωνο 2632055094 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή  επισκεφθείτε τη σελίδα του  Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο Facebook!

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla