Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

13 πελαργάκια δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δράση δακτυλίωσης νεοσσών πελαργών (Ciconia ciconia) στο Εθνικό Πάρκο από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η ετήσια δακτυλίωση σε πέντε πελαργοφωλιές της προστατευόμενης περιοχής (Πεντάλοφος, Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι) ενώ ελέγχθηκε παράλληλα και η φωλιά στη Μαγούλα.

Σκοπός της δράσης είναι η  μελέτη της βιολογίας και συμπεριφοράς του είδους, η παρακολούθηση των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Συνήθως τα πουλιά επιστρέφουν μετά τη μετανάστευσή τους στην περιοχή όπου γεννήθηκαν.

 Για κάθε πελαργάκι τοποθετήθηκε στο πόδι του ένα ειδικό πλαστικό δακτυλίδι τύπου ELSA. Το δακτυλίδι ως ατομική σήμανση διαθέτει ένα μοναδικό κωδικό , διαρκεί εφ’ όρου ζωής και δίνει τη δυνατότητα να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Παράλληλα έγιναν οι απαιτούμενες μετρήσεις (ράμφους, κεφαλής, βάρος) και επανατοποθετήθηκαν στις φωλιές τους.
«Γέφυρα σωτηρίας» στήθηκε όμως για ένα πελαργάκι όπου εστάλη στην Αθήνα και στον Σύλλογο για την Προστασία και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ όπου βρέθηκε τραυματισμένο και μπλεγμένο σφιχτά στο πόδι από σπάγκους. Τέτοια υλικά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους “μπουσουλάνε”, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Στην ολοκλήρωση των δακτυλιώσεων συνέβαλαν οι επόπτες-φύλακες  του Φορέα Διαχείρισης Ν. Παλαιός και Κ. Κουτσογιάννη, ο εξωτερικός συνεργάτης περιβαλλοντολόγος κ. Δ. Μαμάσης και η περιβαλλοντολόγος-εθελόντρια του Φορέα κα. Ι.Καραγεώργου. Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων ευχαριστεί το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ειδικού καλαθοφόρου οχήματος καθώς  και τον υπάλληλο του Δήμου κ.Νεκτάριο Βασιλείου για την άψογη συνεργασία. 

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla