Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Τοποθέτηση για πρώτη φορά δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Με δορυφορικό πομπό σημάνθηκαν πριν λίγες ημέρες τέσσερις νεαροί Λευκοί Πελαργοί σε τρία χωριά δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (δύο στο Λεσίνι, ένας στην Κατοχή και ένας στο Νεοχώρι). Η δράση υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και τη συμμετοχή εθελοντών και εξωτερικών συνεργατών.
Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή. Οι πομποί θα μας δώσουν πολύτιμα και μέχρις σήμερα άγνωστα σε εμάς στοιχεία για τις μετακινήσεις των πουλιών αφού εγκαταλείψουν τις φωλιές τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν κατά τη μετανάστευσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη καλοκαιριού. Λίγοι πελαργοί έχουν παρατηρηθεί να παραμένουν στη χώρα μας όλο τον χρόνο, ενώ οι περισσότεροι διαχειμάζουν στην υποσαχάρια Αφρική, φτάνοντας έως και τη Νότια Αφρική.
Οι κάτοικοι των τριών χωριών, έχοντας ήδη δώσει ονόματα στα νεαρά πουλιά, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση των δορυφορικών πομπών στη «Νικολίνα», την «Αουρόρα», τον «Παναγιώτη» και τον «Γυροπόρτη». Ο τελευταίος ειδικά, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα τηλεμετρίας που έχουμε λάβει από τον πομπό του, φαίνεται πως έχει ήδη πετάξει από τη φωλιά του και αναζητεί τροφή σε κοντινά χωράφια. Κατά τη διάρκεια της δράσης λήφθηκε και δείγμα αίματος από τα πουλιά με την ανάλυση του οποίου θα αποκαλυφθεί το ακριβές φύλο τους.

Στους τέσσερις νεαρούς πελαργούς είχαν τοποθετηθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα ειδικά δαχτυλίδια, μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος, από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.
Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων. Για τη χώρα μας, ο Λευκός Πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Ο ελληνικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 15 εκ των οποίων απαντούν στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα πουλιά φωλιάζουν στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΔΕΔΔΗΕ  Μεσολογγίου και το υποπρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ Αστακού για τη βοήθειά που μας παρείχαν στην υλοποίηση της δράσης, τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου για τη συμβολή της. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους κατοίκους των χωριών για τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του Νεοχωρίου που μας ειδοποίησαν για τον ανήλικο Λευκό Πελαργό που είχε πέσει από τη φωλιά κατά τη διάρκεια των πρώτων του προσπαθειών να πετάξει. Μετά τη δακτυλίωση και τη σήμανσή του με δορυφορικό πομπό, ο πελαργός επανατοποθετήθηκε στη φωλιά του και κατάφερε ήδη να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση με επιτυχία!

Αν δείτε Λευκό Πελαργό με δαχτυλίδι, παρακαλούμε ενημερώστε μας, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

- Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία:
Τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα στο facebook - Elliniki Ornithologiki Etaireia
- Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων:
Τηλεφωνικά στο 26320 55094 | Με μήνυμα στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή στη σελίδα στο facebook
Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών:
Τηλεφωνικά στο 6945 864415 (Μ. Δημάκη) | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα του ΕΚΔΠ στο facebook

Η δράση έχει ανατεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Ακαρνανικών Ορέων στην Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του έργου διατήρησης των ειδών του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και Λευκού Πελαργού (Ciconia Ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)», ενώ θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθεί δακτυλίωση και τοποθέτηση πομπών Λευκών Πελαργών αλλά και Αργυροπελεκάνων στην περιοχή.

 Για περισσότερες πληροφορίες:
Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων: Τηλ.: 26320 55094 | e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.107 | Κιν. 6977 528200 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla