Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Χιλιάδες λίτρα σκουπιδιών συγκέντρωσαν εθελοντές στην παραλία του Λούρου

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη περιβαλλοντική δράση στην παραλία του Λούρου με τη συμμετοχή φορέων, εθελοντών και ενεργών πολιτών από όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εταιρίας Οικοτουρισμού και με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων.
Η εθελοντική δράση καθαρισμού ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στον προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι εθελοντές συγκέντρωσαν 100 σακούλες απορριμμάτων με 10.000 λίτρα σκουπιδιών, εκ των οποίων κατά κύριο λόγο πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χαρτιά, σακούλες, αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών κ.ά.
Επίσης, στο τέλος της δράσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με διανομή ειδικού φυλλαδίου του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία της χελώνας caretta-carettaκαι των φωλιών τους στο Εθνικό Πάρκο, καθώς στην αμμώδη παραλία του Λούρου έχει καταγραφεί αναπαραγωγική δραστηριότητα του απειλούμενου είδους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διοργανωτές-συμμετέχοντες παρατήρησαν με έκπληξη και απογοήτευση την παντελή έλλειψη κάδων απορριμμάτων σε μια απέραντη αμμουδιά 11 χιλιομέτρων που δέχεται χιλιάδες κόσμου, και παρακινούν τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου να τοποθετήσει άμεσα κάδους απορριμμάτων για τους επισκέπτες λουόμενους.

Η δράση αποτελεί ένα πρότυπο υπερτοπικής συνεργασίας φορέων και οργανώσεων που νοιάζονται για το περιβάλλον και λειτουργούν αποφασιστικά για την προστασία του: στη δράση συμμετείχαν πάνω από 50 εθελοντές από το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου και πολλούς τοπικούς φορείς/ομάδες πολιτών: (αλφαβητικά) «ActNow – Παρέμβαση Τώρα, Αγρίνιο», «AcheloosGrowUp», «Ε.Π.Π.Ι-ΔΡΟΥΜΕ», «ΙΔΕΑΠ Θέρμου», «Messolonghi by Locals», «Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ για την Αιτωλοακαρνανία», «Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Μεσολογγίου Η Βαράσοβα» και «SaveYourHood Αγρίνιο».
Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες αποφάσισαν από κοινού τον προγραμματισμό επόμενης δράσης τον προσεχή Σεπτέμβρη, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα στον τοπικό Τύπο.
Η πρωτοβουλία «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Activecitizensfund, του ΕΟΧ (www.activecitizensfund.gr) με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού (ΕΛ.ΕΤ.ΟΙΚ.) Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla