Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Μετεωρολογικός σταθμός

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για τις αυθαίρετες κατασκευές στην αμμολουρίδα του Λούρου

φωτογραφία από το άρθρο της Documento

Όπως λέει στην εφημερίδα Documento o συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ Γιάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος MSc Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως η αμμολωρίδα του Λούρου, αποτελεί υποχρέωση των οργάνων της πολιτείας και δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Ο κ. Σελιμάς σημειώνει ότι οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως είναι και ο ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ, διαθέτουν λίγες αρμοδιότητες κυρίως επικουρικού χαρακτήρα όσον αφορά τη διαφύλαξη των προστατευταίων στοιχείων του.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την προστασία της αμμολωρίδας του Λούρου όπου πρέπει να συνδυαστεί η τουριστική ανάπτυξη με την προστασία των οικοτόπων, των παρυδάτιων πουλιών, της αλλοφυτικής βλάστησης αλλά και των ειδών άγριας ζωής όπως η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα.

Χωματερές και τροχοφόρα
«Η επίτευξη του στόχου της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που σχετίζεται κυρίως με τις ανάγκες θερινής αναψυχής μεγάλου μέρους του πληθυσμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα του τόπου. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει κι έτσι παρατηρούνται εντός των αμμοθινών κινήσεις τροχοφόρων οχημάτων με αποτέλεσμα την καταστροφή φωλιών από θαλάσσιες χελώνες, μηχανικοί καθαρισμοί της παραλίας που καταστρέφουν φωλιές τόσο από χελώνες όσο και από παρυδάτια πουλιά καθώς και βλάστηση της περιοχής, ενώ επίσης έχουν καταγραφεί αυθαίρετες κατασκευές τις οποίες ο φορέας επανειλημμένως έχει αποστείλει στις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση» τονίζει ο κ. Σελιμάς και συνεχίζει: «Το ταγκό, όπως γνωρίζετε, χορεύεται με δυο και οι δημοτικοί χοροί με ακόμα περισσότερους. Εμείς απλώνουμε το χέρι να χορέψουμε τον χορό της προστασίας του περιβάλλοντος, όμως μένουμε με το χέρι απλωμένο χρόνια τώρα. Αν συνεχιστεί, θα μιλάμε σε λίγα χρόνια για μια φτηνή ανάπτυξη που κατέστρεψε το οικολογικό απόθεμα του νομού μας αντί για ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης που κατάφερε να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη του υπεύθυνου περιβαλλοντικά οικοτουρισμού. Οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δεν περιποιούν τιμή ούτε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε όμως και στους ίδιους τους πολίτες καθώς κι αυτοί με τη σειρά τους έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Επιχειρώντας να προστατεύσουμε τα ενδιαιτήματα διάφορων ειδών άγριας ζωής έχουμε υλοποιήσει ήδη μελέτη καταγραφής των ΧΑΔΑ του εθνικού πάρκου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιήσουμε δράση καθαρισμού του εθνικού πάρκου καλύπτοντας τα ελλείμματα άλλων αρμόδιων οργάνων και μπαίνοντας μπροστάρηδες για μια πράσινη Αιτωλοακαρνανία».

https://www.documentonews.gr/article/aythaireta-sti-limnothalassa-me-tis-eylogies-ton-arxon/?fbclid=IwAR3R9waZezr9c7wv5WSHc-JJuczWAFCOh7_Q6am7873Cr1NXI45_VNced0E

Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Δεδομένα Πολυπαραμετρικών

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla