Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Δείγμα κανόνων ορθής συμπεριφοράς σε υγροτοπικά, λιμναία & ποτάμια οικοσυστήματα

Αν έχετε επιλέξει να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού κάτω ρου και εκβολών ποταμών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων, σας προτείνουμε να ξεκινήστε την περιήγησή σας με την επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Θα ενημερωθείτε για την περιοχή, και θα βοηθηθείτε να οργανώσετε τις διαδρομές σας ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας.

Σε κάθε περίπτωση όμως λάβετε υπ' όψη σας τα παρακάτω:

1. Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε όσο μπορείτε. Η περιοχή δεν αποκαλύπτει εύκολα τις ομορφιές της και τα μυστικά της αν δεν έρθετε σε επαφή μαζί της.

2. Αποφεύγετε τη δυνατή μουσική, τις φωνές ή την πρόκληση δυνατών θορύβων. Η φύση παίζει τη δική της μοναδική μουσική. Απολαύστε τη.

3. Προτιμείστε τη φωτογραφία από την συλλογή λουλουδιών και φυτών. Μπορεί εν αγνοία σας να επιδράσετε σε βάρος κάποιου σπάνιου, ενδημικού είδους της περιοχής.

4. Προσέχετε όταν βαδίζετε στα όρια υγροτοπικών περιοχών. Υπάρχουν είδη πουλιών που φωλιάζουν στο έδαφος και οι φωλιές, όπως και τα αυγά τους δεν διακρίνονται με ευκολία. Αν εντοπίσετε φωλιά, απομακρυνθείτε και σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσετε τα αυγά.

5. Αν αναγνωρίσετε κάποιο σπάνιο είδος φυτού ή ζώου ενημερώστε σχετικά το Φορέα Διαχείρισης.

6. Αποφύγετε την κίνηση και τους θορύβους κοντά στις ιχθυοπαγίδες των ψαράδων της λιμνοθάλασσας. Από την ηρεμία εξαρτάται το εισόδημά τους.

7. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος ειδοποιήστε αμέσως τις αρμόδιες αρχές ή το Φορέα Διαχείρισης.

8. Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την πλησιέστερη τοπική αρχή.

9. Σε κάποιες ταβέρνες της περιοχής ίσως σας προσφέρουν παράνομο κυνήγι. Αρνηθείτε να το καταναλώσετε, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης των θηραμάτων που αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους λαθροθήρες.

10. Μην αφήνετε το ίχνος σας μετά την αποχώρησή σας. Συγκεντρώστε με επιμέλεια απορρίμματα κλπ. Είναι πολύ εύκολο να διατηρήσουμε καθαρό το φυσικό περιβάλλον.

Γίνετε από ένας απλός επισκέπτης της λιμνοθάλασσας, του ποταμού ή της λίμνης συμμέτοχος ενεργός πολίτης στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

 

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla