Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Get Adobe Flash player

Ειδική γραμματεία υδάτων

Μετεωρολογικός σταθμός

Χάρτης Natura 2000

Επίδειξη παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων με ρομποτικό σκάφος στη Λίμνη Τριχωνίδα

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχε την Πέμπτη, 18/09/2019, με τα στελέχη του (κ. Κασβίκης, κ. Παλαιός) στην επίδειξη δυνατοτήτων αυτόνομων σκαφών του ερευνητικού προγράμματος «INTCATCH 2020» που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Τριχωνίδα. Οι μετρήσεις ποιοτικών παραμέτρων των υδάτων πραγματοποιήθηκαν με την χρήση πλωτού, αυτόνομου μέσου της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.
Το συγκεκριμένο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις φυσικοχημικές παραμέτρους σε λίμνες και ποταμούς της χώρας. Στο πεδίο έρευνας μπορεί να βρίσκεται από δύο έως τρεις ώρες. Ειδικότερα, ο χρήστης του μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, την αγωγιμότητα, τη χλωροφύλλη, τη θερμοκρασία. Ακόμη έχει τη δυνατότητα προσδιορισμού δύο βαρέων μετάλλων, του χαλκού και του μόλυβδου. Τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν στους ενδιαφερόμενος μέσω μιας εφαρμογής (βλέπε εικόνες).

Στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πειραματικού έργου «Intcatch 2020» που αφορά τις νέες τεχνολογίες έξυπνης παρακολούθησης ποταμών και λιμνών, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει να προβάλει το σκάφος και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται στην Ισπανία, στον ποταμό Τερ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Επίσης στην Αγγλία, στο Λονδίνο ένα σκάφος παρακολουθεί τα νερά σε μικρά ποτάμια του Τάμεση, στην Αυστρία ένα ελέγχει τον ποταμό Δούναβη, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στη λίμνη Γκάρντα που βρίσκεται στη Βερόνα της Ιταλίας.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση (κ. Δημητρίου – ΕΛΚΕΘΕ, κ. Κατσούρας – ΕΥΔΑΠ) και την πρώτη αυτή επίδειξη ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματίσει τη συνδιοργάνωση μιας ημερίδας και εκ νέου επίδειξης των σκαφών του «INTCATCH» στο Αιτωλικό για την παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων.

             

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε 

   Άδεια Χρήσης Creative Commons Attribution 3.0.

                 Υλοποίηση & συντήρηση απο το Φορέα Διαχείριση 

                         με χρήση Ανοικτού Λογισμικού Joomla